SÅDAN KAN DU TEGNE #1

Det er min overbevisning, at alle kan lære at tegne (altså, mest fordi jeg har lært det). Nogle har næsten et misundelsesværdigt naturligt talent, men jeg tror at alle med lidt øvelse kan lære at tegne nogle meget basale ting og derefter videreudvikle dem og finde sin egen stil.

Denne her guide er henvendt til andre der – som jeg selv – ikke har tegnet særligt længe. Jeg har ganske vist tegnet striber i 6 år, men når jeg tænker på folk der startede med at tegne da de var helt unge og aldrig har sluppet blyanten igen, så er 6 år ikke så længe, så hvis du har tegnet længe, så er det ikke sikkert at denne guide kan give dig så meget, det er blot en samling tips og tricks jeg godt gad at have vidst da jeg startede, og teknikker jeg selv er glad for at bruge.

Det vigtigste er at huske på, at der er ingen rigtig eller forkert måde. Det der fungerer bedst for mig fungerer måske slet ikke for dig, men det er helt sikkert også en måde at lære på. Jeg har været igennem 1000 videoer, materialer, osv. før jeg fandt ud af hvad der i hvert fald ikke virkede for mig.

Det skal du bruge

 

Og så skal du selvfølgelig bruge papir!

Der findes tusindevis forskellige slags papir, men til bare at øve sig på behøver du ikke noget dyrt noget. Dog ville jeg ikke bruge noget helt billigt og tyndt papir som kopipapir, det krøller let når man f.eks. visker på det, og det kan godt være lidt demotiverende at få ødelagt en tegning man lige har siddet og brugt en masse tid på at lave. Jeg bruger som regel noget tegnepapir på 120g  til almindelige tegninger og tykt akvarelpapir på omkring 300g hvis det f.eks. er en tegning der skal sælges eller jeg selv vil hænge op. Det kan virkelig være lidt som en jungle i starten med alle de forskellige slags papir, men hvis du kan finde noget i stil med det her (reklamelink), så er du ikke helt ved siden af.  I hobbyforretninger og hos papirhandlerne er de som regel også virkelig hjælpsomme. Jeg bruger også tit disse, og de kan vist både købes i kæder som Bog & Idé og Arnold Busck.

Jeg bruger blot en helt almindelig blyant og viskelæder – der findes et hav af forskellige blyanter, men til at begynde med synes jeg de helt almindelige af slagsen fungerer fint.

Jeg bruger finelinere i forskellige størrelser, og de kan købes hos de fleste boghandlere, hobbyforretninger, osv. Jeg bruger primært dem der hedder Artline, men der er ikke en kæmpe forskel på mærkerne, synes jeg. Man kan som sagt få dem i en masse forskellige størrelser, men 90% af tiden bruger jeg faktisk kun 2 størrelser. Størrelse 0.6 til at tegne op med og 0.1 til at tilføje små detaljer, så mere har du sådan set ikke brug for.

Inden du går i gang med at tegne

Nogle tegner bedst ud fra deres fri fantasi, men jeg plejer at finde et billede af en anden tegning. Ikke at jeg nødvendigvis skal tegne en gengivelse af den tegning, men blot til inspiration. Her har jeg blot selv lige tegnet en lille fugl til at bruge som motiv der er ultra-simpel og kun består af få elementer.

Når du går i gang.

De første mange, mange gange jeg skulle prøve at tegne foregik det med et MEGET solidt greb om blyanten (eller – altså i starten mente jeg at jeg var sådan et naturtalent der ikke havde brug for at skitse min tegning med en blyant først og bare gik i gang med at tegne med blæk, jeg er i DEN grad blevet klogere, haha), men jeg synes faktisk, at man får det bedste resultat med en meget løs hånd.

Du behøver ikke at tegne korrekt i første eller tiende forsøg, men jo mere du slapper af i hånden og gør din streg løs, jo nemmere synes jeg faktisk, at det er. Det er en rigtig god øvelse er at dele det du skal tegne ind i figurer og starte med at tegne dem med blyant – herefter kan du tilføje detaljerne som næb, fjer, osv. (hvis det vel og mærke også er en lille fugl du tegner, haha)


Når du så er tilfreds med din blyantskitse, så er det tid til at tegne den op (hvis du har lyst, det er helt valgfrit). Her plejer jeg at gøre det på en af to måder.
Hvis tegningen skal have sådan et lidt mere stramt udtrykt, så tegner jeg så meget som så muligt af gangen op, uden at slippe papiret. Hvis tegningen skal have et lidt mere fluffy udtryk, så tegner jeg en lille smule op af gangen og prøver at gøre stregen lidt mere løs ved at tilføje mere eller mindre tryk på papiret.

Så er du færdig med din tegning! Hvis du er blevet glad for motivet, så er det en rigtig god øvelse at tegne det igen og igen og igen, så bliver det hurtigt lettere at tegne. Jeg håber du kunne bruge denne her lille guide til noget. Senere vil jeg vise nogle forskellige ting jeg synes er sjove at tegne og hvordan man gør det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *